Stenalderkost – det må man spise  

 

På denne side finder du en kort liste over nogle af madvarer, som man skal spise ifølge stenalderkosten. Selvom stenalderkost principperne virker enkle og overskuelige, når man opdeler maden i procenter, er det meget rart også at have en ”indkøbsliste” at gå efter. 

Det kød der anbefales i stenalderkosten er magert og fra fritgående dyr. Det må meget gerne være økologisk, da indholdet af medicin og giftige sprøjtemidler skulle ligge på et minimum i kødet.

Det magre kød kan komme fra okse, svin, lam, kylling og er ofte hele stykker kød på dyret såsom:

Flankebøffer, filet, nakkekam, koteletter, kylling, høns – og kalkunbryst. Hakkekød er også en del af stenalderkosten ligesom indmad, herunder lever, hjerte og marv. Samt kød fra vildt, altså fasan, rådyr, gæs med flere.

Under denne kategori hører også fisk og skaldyr (rejer, kammuslinger, hummer osv.). Fiskene må gerne være af den fede slags som blandt andre laks, makrel og sild, da disse bidrager med vigtige omega 3 fedtsyrer.

Æg kan spises med velbehag flere gange om ugen.

Grøntsager, må du spise mange af og gerne flere forskellige slags til hvert måltid. Listen er lang, men start ud med agurk, blomkål, broccoli, champignon, løg, peberfrugt, pastinak, persille, rødbeder, salat, spinat, aubergine og squash.

Frisk frugt, skal/kan du ligeledes spise til hvert måltid. Der er forskel på sukkerindholdet i frugt, så hvis du gerne tabe dig, skal du undgå banan, druer, ananas og kirsebær. Ellers kan der spises løs af tomat, avokado, citron, kiwi, fersken, brombær, blommer, blåbær, jordbær, hindbær, appelsin, melon og pære med flere.

Tørret frugt kan du også spise, men sukker indholdet er meget højere end i frisk frugt, så vælg det friske frugt først. Men rosiner, dadler, figner, svesker, abrikoser med flere kan indtages i begrænset mængder. 

Nødder og kerner som stenalderkosten giver grønt lys er hasselnødder, valnødder, cashewnødder, mandler, paranødder, pekannødder, pistacienødder samt græskarkerner, solsikkekerner og sesamfrø.

Når du steger din mad eller skal vælge en dressing anbefaler stenalderkosten nogle forskellige olier nemlig hørfrøolie, valnødolie, olivenolie og avokadoolie. Olivenolien er den mest kendte og mest varmestabil, så den er bedst til stegning. Vælg en ekstra jomfruolivenolie, der er fysisk eller mekanisk koldpresset og uraffineret, det giver et mere rent og bedre produkt.